Aktivace trombocytů po implantaci umělých materiálů - Petráčková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato práce se zaměřuje na problematiku aktivace trombocytů v důsledku implantace umělých materiálů. Popisuje morfologii, strukturu a funkci trombocytů, včetně jejich interakce s imunitním systémem. Dále zkoumá úlohu chemokinů produkovaných trombocyty při aktivaci a jejich interakci s implantátem, včetně adsorpce bílkovin. Závěrečná část se zaměřuje na různé typy implantátů, včetně kardiovaskulárních implantátů jako jsou stenty a náhrady srdečních chlopní, a jejich specifický vliv na aktivaci trombocytů.
Platelet Activation After Implantation of Artificial Materials
Keywords: krevní destičky; chemokiny; aktivace destiček; implantáty; platelets; chemokines; platelet activation; implants