Restaurování olejomalby na plátně Panna Maria s dítětem ze Státního zámku Opočno a analogická rekonstrukce chybějících částí - Žáková, Laura (Univerzita Pardubice, 2024)
V první části předkládá diplomová práce rozsáhlý průzkum a komplexní restaurátorský zásah obrazu Panna Maria s dítětem z mobiliárního fondu Státního zámku Opočno. Jedná se o olejomalbu na plátěné podložce od neznámého autora z 2. poloviny 18. století. Další část se věnuje analogické rekonstrukci chybějících částí tohoto obrazu. Shromažďuje informace o možné podobě těchto částí na základě odborných průzkumů a analogií a tyto poznatky zpodobňuje v digitální rekonstrukci.
Restoration of the oil painting of Virgin Mary with child on canvas from the Opočno Castle and analogical reconstruction of missing parts
Keywords: restaurování závěsného obrazu; malba na plátně; olejomalba; závěsný obraz; barokní obraz; mariazellská Madona; Maria s dítětem; restaurátorská dokumentace; digitální rekonstrukce; restoration of easel painting; painting on canvas; oil painting; easel painting; Baroque painting; Madona from Mariazell; Virgin Mary with child; restoration documentation; digital reconstruction