Vliv přírodního prostředí na žebříček hodnot kyrgyzských pastevců a obyvatel Biškeku - Dušek, Libor (Univerzita Pardubice, 2006)
Práce je věnována problematice přírodního prostředí a jeho vlivu na žebříček lidských hodnot na příkladu kyrgyzských pastevců a obyvatel hlavního města Kyrgyzstánu, Biškeku. Práce také pojednává o rozdílu mezi rurálním venkovem a industriálním městem, přístupu Kyrgyzů k ekologické situaci a proměně hodnot tradiční kyrgyzské společnosti, z velké části ovlivněné ruským, ale i západním faktorem.
Influence of environment on values of Kyrgyz shepherds and inhabitants of Bishkek
Keywords: Kyrgyzstán; přírodní prostředí; ekologie; pastevectví; hodnoty