Nepovinná očkování u dětí - Šafaříková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2013)
V práci se zabývám problematikou informovanosti rodičů o nepovinném očkování, jaké faktory ovlivňují motivaci rodičů, zda nechají nebo nenechají své dítě proočkovat. Ovlivňujícími faktory jsou například obava z onemocnění dítěte, sociální okolí, finanční stránka. Očkování je úspěšnou, bezpečnou a efektivní ochranou před těžkými infekčními nemocemi i následně před jejich následky, které onemocnění může způsobit. Očkováním se podařilo snížit výskyt řady infekčních onemocnění na minimum. Současná populace nemá povědomí o řadě infekčních onemocnění, která doprovázela lidskou populaci. Moderní vakcíny mají minimum nežádoucích účinků i alergických reakcí. Nepovinná očkování nejsou hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění, jen některé zdravotní pojišťovny za určitých podmínek na očkování přispívají. Jedná se o práci teoreticko-výzkumnou. Teoretická část je zaměřena na nepovinné očkování a infekční nemoci. V práci je uvedeno rozdělení nepovinného očkování. V dotazníkovém šetření je zjišťováno jaké faktory rodiče nejvíce ovlivňují v úvahách o nepovinném očkování dítěte. Výsledky dotazníkového šetření jsou znázorněny pomocí tabulek a grafů.
Optional vaccination in children
Keywords: nepovinná očkování; děti; rodiče; informovanost; optional vaccination; children; parents; knowledge