Rozlišovací schopnost a tónová hodnota negativu jako funkce osvitu a fotochemického zpracování - Vališ, Jan (Univerzita Pardubice, 1995)
Práce obsahuje návrh tří matematických modelů pro popis senzitometrické charakteristiky a jejich porovnání s experimentálními daty. Dále se zabývá sledováním závislostí rozlišovací schopnosti a tónové hodnoty negativu na osvitu a fotochemickém zpracování (doba vyvolávání, teplota a koncentrace vývojky). Je zde popsána matematická funkce přenosu modulace a změny tónové hodnoty negativu v závislosti na podmínkách fotochemického zpracování.
The resolving power and the tonal value of negatives as a function of exposure and photochemistry processing
Keywords: negativ; senzitometrická křivka; matematický model; tónová hodnota; fotochemie