Daň z hazardních her jako nástroj financování samosprávného celku - Michalová, Anna (Univerzita Pardubice, 2024)
Cílem bakalářské práce je vymezit daň z hazardních her, zhodnotit vývoj výnosu tohoto typu daně, popsat zapojení daně do rozpočtu samosprávného celku a zhodnotit dopady pandemie COVID-19 na výnosy daně, hráčskou komunitu a na investiční politiku. První část je věnována popisu daňového systému a základních konstrukčních prvků daně z hazardních her. Následně je popsán vývoj této daně a novelizace zákona z roku 2017. Druhá část bakalářské práce je zaměřena na zhodnocení dopadů pandemie a následně je provedena analýza využití výnosu daně z hazardních her ve městě Chrudim mezi lety 2019-2022. Poslední kapitola pojednává o možných řešeních regulace hazardních her na obecní úrovni a doporučeních pro případnou budoucí změnu regulace ve městě Chrudim.
Gambling tax as a tool for financing a self-governing unit
Keywords: daň z hazardních her; hazardní hry; obecně závazné vyhlášky; regulace hazardních her; gambling tax; gambling; general binding decrees; gambling regulation