Rozšíření Evropské unie o Rumunsko a jeho význam pro budoucí investiční příležitosti pro Českou republiku - Musilová, Jana (Univerzita Pardubice, 2008)
Cílem diplomové práce je zhodnotit zatím poslední rozšíření Evropské unie směrem do střední a východní Evropy o Rumunsko. Práce se zabývá Evropskou unií jako komplexní institucí, popisuje její základní cíle a poslání a právní dokumenty, kterými se řídí. Dále práce nastiňuje proces rozšiřování Evropské unie a podrobněji se zaměřuje na postup při rozšíření o Rumunsko, přístupová kritéria a podmínky. Nakonec práce hodnotí začlenění Rumunska do Evropské unie z pohledu České republiky jako potenciálního investora.
Enlargement of the European Union: Romania's accession and its implications for future investment opportunities in the Czech Republic
Keywords: Evropská Unie; Rumunsko; Česká Republika; Evropská ústavní smlouva; investiční příležitosti; European Union; Romania; Czech Republic; Treaty Establishing a Constitution for Europe