Problematika zkřížené alergie na pyly a potraviny - Cochlarová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce je věnována alergickým onemocněním se zaměřením na zkřížené alergie potraviny–pyly. Příčinou zkřížené reaktivity mezi zdánlivě nesouvisejícími inhalačními a potravinovými alergeny je v tomto případě jejich vzájemná strukturní podobnost. Nejčastější projev potravinové alergie představuje orální alergický syndrom, který u silně reagujících pacientů může končit až život ohrožujícím anafylaktickým šokem. Z důvodu možného předejití těmto závažným komplikacím je zapotřebí správná diagnostika onemocnění. Velký pokrok je pak pozorován především v oblasti léčby ve formě tzv. imunoterapie, která představuje možnou budoucnost léčby alergických onemocnění, avšak u zkřížené alergie je zatím spíše ve fázi výzkumu.
The issue of cross-reactive allergy to pollens and foods
Keywords: zkřížené alergie; orální alergický syndrom; IgE; homologie alergenů; cross-allergy; oral allergy syndrome; IgE; homologous allergens