Příprava funkčních vrstev a struktur tiskovými a nánosovacími technikami - Syrový, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2018)
Habilitační práce zachycuje výzkumnou činnost, která byla realizována na katedře polygrafie a fotofyziky za posledních 10 let. Je v ní popsána vybraná část výsledků z oblasti materiálového tisku a výzkumu, kterých bylo dosaženo v souvislosti s kolaborativními výzkumnými projekty, smluvními výzkumy, vědeckými spolupracemi národního či mezinárodního významu. I když vybrané výzkumné činnosti byly mnohdy směřovány požadavky z průmyslové praxe, bylo nezbytné se v průběhu řady z nich zabývat otázkami a problémy, které byly spíše z oblasti základního výzkumu. Jejich vyřešení a objasnění vedlo vždy k posunu v dané oblasti, k následným řešením, vzniku nových nápadů, aplikací, projektů a mezioborových spoluprací. Práce zahrnuje důležité mezníky výzkumné činnosti, která byla zaměřena především na oblast materiálového tisku a materiálového výzkumu. První část práce se věnuje výzkumné činnosti nanášení a tisku funkčních vrstev s antimikrobiálními či optickými aktivními vrstvami. Následuje část popisující skupinu výzkumných úkolů. které představují vrstvy, prvky a struktury založené na vodivých polymerech PEDOT, PANI, POLYPYRROL, u nichž volba struktury a morfologie vrstvy zásadně ovlivňuje oblast využití. V další části práce je rozvedena problematika výzkumu tisku kovových kompozitů, ze kterých lze v závislosti na geometrii částic vytvářet vodivé vrstvy a struktury od stínících elektromagnetické záření, přes transparentní vodivé vrstvy až po vysoce vodivé vrstvy, které jsou nejvíce rozebrány ve vztahu k výzkumu v oblasti anténních prvků pro bezdrátovou komunikaci. V poslední části práce je zachycen výzkum vybraných vícevrstvých struktur zhotovených tiskem, kdy vhodnou kombinací a strukturováním vodivých, polovodivých či jiných fyzikálně-chemicky aktivních materiálů byla připravena řada funkčních senzorových struktur, displejů, kde mnohé z nich jsou ve stádiu průmyslových realizací.
Keywords: materiálový tisk; tištěná elektronika; velkoplošná elektronika; akumulátor; tištěný senzor; tištěný displej; chytrá textilie; sítotisk; flexotisk; hlubotisk; injektový tisk; spirálové nanášení