Průzkum a restaurování portrétu MUDr. Bohuše Strettiho - Chvojková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2024)
Obsahem diplomové práce je průzkum díla "Portrét MUDr. Bohuše Strettiho" a popis komplexního restaurátorského a konzervačního zásahu na něm provedeném. První část dokumentuje restaurátorský a konzervační zásah provedený na výše zmíněném díle, včetně provedených technologických průzkumů. Druhá část se zabývá historií rodiny Stretti - životem a dílem Viktora Strettiho, jakož i životem MUDr. Bohuše Strettiho a jeho manželky Marie Strettiové. V druhé části je také sledován příběh samotného obrazu, který se momentálně nachází ve vlastnictví Muzea hrnčířství v Kostelci nad Černými lesy.
Examination and restoration of a portrait of MUDr. Bohuš Stretti
Keywords: restaurování závěsného obrazu; portrét; olej na plátně; transparentní rentoaláž; počátek 20. století; rodina Stretti; Stretti, Viktor; Stretti, Bohuš; Strettiová, Marie; Kostelec nad Černými lesy; easel painting conservation; portrait; oil on canvas; transparent lining; early 20th century; Stretti family; Stretti, Viktor; Stretti, Bohuš; Strettiová, Marie; Kostelec nad Černými lesy