Vliv nesouměrnosti rozložení hmotnosti automobilu vzhledem k jeho podélné ose na stabilitu jízdy v dopředném směru - Daníček, Petr (Univerzita Pardubice, 2022)
Práce se zabývá vlivem nesouměrnosti rozložení hmotnosti na jízdní režim vozidla. V úvodu práce jsou uvedeny základní charakteristiky vozidel, včetně základních pohybů a legislativních předpisů týkajících se tématu. Další část práce obsahuje vysvětlení chování vozidel a teoretické zpracování vlivu příčného posunu těžiště. Výpočty jsou prováděny analyticky na reálných vozidlech. Je zjišťována příčná stabilita pomocí rovnic statické rovnováhy a stabilita vozidla při brzdění na mezi adheze.
Effect of the asymmetry of the mass distribution of the car with respect to its longitudinal axis on the stability of driving in the forward direction
Keywords: těžiště; stabilita; adheze; klopení; brzdění; centre of gravity; stability; adhesion tilting; braking