Jóga a tělesnost: význam těla v současné společnosti - Zemanová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2017)
Práce se zabývá konstrukcí tělesné identity jedinců v současné české společnosti z pohledu osob praktikujících jógu. Autorka popisuje tělesnou zkušenost a sebepojetí těla a odpovídá na otázku významu těla v moderní době. Téma je zasazeno do teorie antropologie těla, fenomenologie vnímání, konceptu tělesnosti a vědomého těla. Kvalitativní výzkum probíhal formou polostrukturovaných rozhovorů, zúčastněného pozorování a metodou karnální sociologie.
Yoga and embodiment: meaning of the body in contemporary society
Keywords: Jóga; tělo; tělesnost; sebepojetí těla; vědomé tělo; tělesná identita; zdraví; krása; Yoga; body; embodiment; self body; mindful body; physical identity; health; beauty