Možnosti zabezpečení operačních systémů moderních mobilních zařízení - Šmahel, Vojtěch (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi zabezpečení moderních mobilních zařízení. Úvodní kapitola seznamuje se základními bezpečnostními pojmy. Následující kapitola představuje stručný vývoj mobilních zařízení v posledních letech. V další části jsou představeny tato zařízení z pohledu operačních systémů a hlavní důraz je kladen především na nejpoužívanější systémy iOS a Android a dále je zmíněn i také systém Windows. V následující kapitole jsou představeny a popsány nejčastější hrozby a rizika dnešní doby. Následuje seznam doporučených zabezpečení pro konkrétní skupiny uživatelů. Pro potřeby této práce byli rozděleni tito uživatelé do kategorie dítě, běžný uživatel, firemní uživatel a VIP uživatel. V závěru práce je samostatná kapitola na aplikace třetích stran pro zvýšení bezpečnosti zařízení a práce se zařízeními na internetu.
Security options for operating systems of modern mobile devices
Keywords: mobilní zařízení; bezpečnost; Android; iOS; Windows; mobile device; security; Android; iOs; Windows