Odsolování glycerolové fáze pomocí elektrodialýzy - Nečasová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2017)
Předmětem této práce je čištění vedlejšího produktu vznikajícího při výrobě bionafty (esterů vyšších mastných kyselin) transesterifikací rostlinných olejů - znečištěného glycerolu. Vzniklý glycerol obsahuje značné množství nečistot, jako například mýdla, zbytky katalyzátoru, estery, barviva. Pro další praktické využití v různých odvětvích průmyslu (farmaceutický, potravinářský, kosmetický) je nutné nečistoty odstranit. V práci bylo použito čištění pomocí elektrodialýzy s předúpravou kyselinou sírovou a přídavkem aktivního uhlí. Kyselina sírová byla přidána kvůli odstranění alkalických látek, zejména mýdel, jejichž velké molekuly by ničily membrány. Pomocí aktivního uhlí byla odstraněna rostlinná barviva a vzniklé sírany byly poté odstraněny pomocí elektrodialýzy (vsádkové uspořádání). Z výsledků elektrodialýzy vyplývá snadný průběh odsolení, který nezávisí na počáteční koncentraci obsažených solí. Nejlepšího výsledku bylo dosaženo, pokud byl před elektrodialýzou glycerol zředěn vodou, poté bylo odstraněno 99% solí za 180 min elektrodialýzy a koncentrace síranu sodného byla 112 mg/kg ve výsledném produktu.
Desalination of the glycerol phase by the electrodialysis process
Keywords: glycerol; bionafta; glycerolová fáze; elektrodialýza; stupeň odsolení; glycerol; biodiesel; glycerol phase; electrodialysis; desalination degree