Vývoj metody pro voltametrické stanovení estrogenů ve vodách - Měchová, Natálie (Univerzita Pardubice, 2024)
Cílem této diplomové práce byl vývoj voltametrické metody pro stanovení vybraných estrogenů v povrchové vodě. Stanovení bylo provedeno v základním elektrolytu složeném z Britton-Robinsonova pufru o pH 9,04 s 33 % podílem acetonitrilu. Byla vybrána metoda diferenčně pulzní voltametrie s borem dopovanou diamantovou elektrodou. Hodnota limitu detekce u E1 a E3 činí 0,07 pmol/l a u E2 a EE2 je limit detekce 0,08 pmol/l Také byla provedena detekce estrogenů ve vzorku povrchové vody. Nejprve bylo nutné navrhnout postup zakoncentrování vzorku. Správnost postupu byla ověřena pomocí vzorků modelové vody. V povrchové vodě bylo stanoveno 4,8x 10-9 mol/l estrogenních látek.
Development of a method for voltammetric determination of estrogens in water
Keywords: diferenčně pulzní voltametrie; BDDE; přírodní estrogeny; estron; 17P-estradiol; estriol; 17 a-ethynylestradiol; differential pulse voltammetry; BDDE; natural estrogens; estrone; 17P-estradiol; estriol; 17a-ethynylestradiol