Analýza fenolických látek s antioxidačními vlastnostmi v bezkofeinové kávě - Řeháková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce je věnována stanovení kofeinu a izomerů kyseliny chlorogenové v kávě pomocí kapalinové chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Optimalizovaná chromatografická separace byla použita pro analýzu pražených, zelených a bezkofeinových kávových infuzí. Dále byla pozornost věnována metodám pro odstranění kofeinu z kávových zrn. Nejprve byla využita extrakce různými organickými rozpouštědly, z nichž nejlepších výsledků bylo dosaženo pomocí dichlormethanu. Dále byla testována superkritická fluidní extrakce s oxidem uhličitým. V neposlední řadě byla měřena antioxidační aktivita a celkový obsah fenolických látek pomocí spektrofotometrických technik.
Analysis of Phenolic Compounds with antioxidant properties in decaffeinated coffee
Keywords: antioxidační aktivita; kofein; káva; kyselina chlorogenová; kapalinová chromatografie; dekofeinizace; ABTS; DPPH; FCM; antioxidant activity; caffeine; coffee; chlorogenic acid; liquid chromatography; decaffeination; ABTS; DPPH; FCM