Prekurzory ekologických třaskavin - Musil, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2009)
Diplomová práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a praktické. V teoretické části diplomové práce byla provedena literární rešerše se zaměřením na fyzikální a chemické vlastnosti a syntézu možných prekurzorů pro přípravu ekologických třaskavin. Na základě získaných znalostí byla experimentálně provedena syntéza 2-amino-4,6-dichloro-s-triazinu, 2-amino-4,6-diazido-s-triazinu, 2,4-diazido-6-nitramino-s-triazinu a realizován pokus o syntézu 5-kyano-1H-tetrazolu. U jednotlivých látek byla stanovena čistota pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. U konečných produktů byla provedena charakterizace pomocí spektrálních metod IČ a UV/VIS a rovněž stanovena elementární analýza. U výsledného 2,4-diazido-6-nitrmino-s-triazinu byla navíc provedena rentgeno-strukturní analýza. Rovněž byla stanovena diferenční termická analýza a u 2-amino-4,6-diazido-s-triazinu provedeny citlivostní testy k nárazu a tření.
Precursors of green primary explosives
Keywords: 2-amino-4,6-dichloro-s-triazin; 2-amino-4,6-diazido-s-triazin; 2,4-diazido-6-nitramino-s-triazin; 5-kyano-1H-tetrazol; rentgeno-strukturní analýzy; IČ; UV/VIS; DTA; X-ray crystallographic study