Příprava vrstev chalkogenidů a jejich charakterizace - Valková, Silvie (Univerzita Pardubice, 2008)
Tato bakalářská práce se zabývala přípravou a charakterizací chalkogenidových skel a jejích tenkých vrstev. Metody přípravy a charakterizací daných skel a tenkých vrstev jsou zde diskutovány v teoretické části. Bylo syntetizováno chalkogenidové sklo o složení As35S59Se6 a z tohoto skla byly vakuovým napařováním připraveny tenké vrstvy o tloušťce 1,3 μm. Některé z těchto vrstev byly exponovány nebo temperovány a byly stanovovány jejích optické vlastnosti. Byla změřena optická propustnost a reflektivita různě zpracovaných vrstev a Swanepoelovou metodou byly určeny tloušťky vrstev a spektrální závislosti jejich indexu lomu.
Preparation of chalcogenide films and their characterization
Keywords: Chalkogenidová skla; tenké vrstvy