Psychická zátěž všeobecných sester na oddělení dětské onkologie - Holá, Barbora (Univerzita Pardubice, 2019)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku psychické pracovní zátěže. Cílem průzkumu bylo zjistit psychickou pracovní zátěž u všeobecných sester na oddělení dětské onkologie. K hodnocení psychické pracovní zátěže a zjištění možných zdrojů pracovního stresu u všeobecných sester na oddělení dětské onkologie byl použit Meisterův dotazník. Průzkumu se zúčastnilo 55 všeobecných sester ze dvou onkologických pracovišť pro dětské pacienty. Z průzkumného šetření vyplynulo, že kritické hodnoty byly překročeny u faktoru 1 a u faktoru 3. Všeobecné sestry na sledovaných pracovištích mají psychickou pracovní zátěž hlavně v oblasti časové tísně, vysoké odpovědnosti, dlouhodobé únosnosti, únavy a přesycení. U respondentů z dětské onkologie ve Středočeském kraji se prokázala závislost mezi vnímáním zvýšených starostí v osobním životě a psychickou pracovní zátěží. Slabá závislost ve vztahu psychické pracovní zátěže a výše pracovního úvazku se projevila u respondentů z Jihomoravského kraje. Naopak ve vztahu psychické pracovní zátěže a délky praxe všeobecných sester závislost prokázána nebyla ani u jednoho ze dvou vybraných onkologických pracovišť. Respondentky na sledovaných pracovištích nejčastěji udávají jako nejvíce zatěžující vlivy při práci péči o umírajícího pacienta a nedostatek volného času.
Psychological burden of General nurses in the Department of Pediatric Oncology
Keywords: psychická pracovní zátěž; náročné životní situace; stres; všeobecná sestra; dětská onkologie; Meisterův dotazník; psychological workload; demanding life situation; stress; general nurse; pediatric oncology; Meister's questionnaire