Evidence nemovitostí v České republice - Goláňová, Jana (Univerzita Pardubice, 2006)
V bakalářské práci se zabývám problematikou evidence nemovitostí v České republice. V úvodu zdůrazňuji dlouhou tradici evidence nemovitostí na našem území a lehce nastiňuji historické souvislosti. V první kapitole se zabývám pojmem nemovitost a vlastnickými a jinými věcnými právy, která se nemovitostí týkají. Druhá kapitola se zaměřuje na katastr nemovitostí. Uvádím zde zeměměřické a katastrální orgány, které vykonávají státní správu v oblasti katastru nemovitostí. Další kapitola je věnována zápisům práv a dalších skutečností do katastru nemovitostí. Cílem mé práce bylo získat přehled o evidenci nemovitostí v České republice, osvětlit pojem katastr nemovitostí a proniknout do způsobů poskytování informací z katastru nemovitostí a do problematiky zápisů do katastru.

Registration of real estates in the Czech republic, real estates, material and other rights, land registry, registration of rights and other information in the land registry, basic matters of future development
Registration of real estates in the Czech republic
Keywords: geometrical plan; land registry; annotation; material burden; area of plot; geometrický plán; Katastr nemovitostí; spoluvlastnictví; předkupní právo; věcné břemeno; vlastnické právo; zástavní právo