Screening sluchu novorozenců - Chovítková, Sandra (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá screeningovým vyšetřením sluchu u novorozenců. Teoretická část práce se zabývá krátce anatomií, fyziologií a vývojem sluchového orgánu, sluchovými vadami, jejich diagnostikou a léčbou. Dále jsou uvedeny informace o screeningu novorozenců včetně screeningu sluchu s legislativním rámcem. Podrobněji je popsána metodologie screeningu sluchu a typy vyšetření včetně role porodní asistentky/novorozenecké sestry při provádění screeningu sluchu u novorozenců. Uveden je i základní přehled provádění screeningu u novorozenců ve vybraných zemí EU a světa. Ve výzkumné části jsou prezentovány výsledky výzkumného šetření ve 2 okresních nemocnicích Jihočeského kraje. Je zde uvedeno vyhodnocení stanovených cílů, výzkumných otázek, stanovených hypotéz a předpokladů. Hodnocena jsou také získaná data s výsledky jiných odborných publikací a šetření.
Newborn hearing screening
Keywords: screening sluchu u novorozenců; novorozenecký screening sluchu; otoakustické emise; OAE; BERA; anatomie ucha; vývoj sluchu; fyziologie sluchu; sluchové vady; newborn hearing screening; otoacoustic emissions; OAE; BERA; ear anatomy; hearing development; hearing physiology; hearing defects