Bioluminiscence a její využití v medicinální diagnostice - Vaculčiaková, Radka (Univerzita Pardubice, 2019)
Bioluminescencia je citlivá zobrazovacia metóda, ktorá je založená na enzymaticky katalyzovanej oxidácii luciferínu. Luciferín je špecifický substrát a luciferáza je katalyzujúci enzým. Výsledkom tejto reakcie je emisia fotónov. V biologickom výskume je najpoužívanejšia luciferáza zo svetlušiek. Zobrazovanie pomocou bioluminescencie je vysoko citlivá technika, ktorá je vhodná na dlhodobé štúdie v kultivovaných bunkách a živých organizmoch. Má obzvlášť silný vplyv v štúdiách progresie nádoru u živých myší. V súhrne, táto práca je zameraná na živočíchy schopné bioluminescencie a následné využitie bioluminescenčného zobrazovania v oblasti nádorovej diagnostiky.
Bioluminescence and its use in medical diagnostic
Keywords: bioluminescencia; bioluminescenčné zobrazovanie; luciferáza; luciferín; svätojánske mušky; rakovina; nádorová diagnostika; zvieracie modely.; bioluminescence; bioluminescence imaging; luciferase; luciferin; fireflies; cancer; tumor diagnosis; animal models.