Foto-indukované jevy ve skle systému PbO-Ga2O3 - Smolík, Jan (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce je zaměřena na studium fotoindukovaných jevů, především tvorbu mikro-čoček, na povrchu objemových vzorků skel systému PbO-Ga2O3 o složení 69,8PbO-30,2Ga2O3; 74,7PbO-25,3Ga2O3 a 79,1PbO-20,9Ga2O3. Připravená skla byla exponována laserem s λ = 447 nm o průměru 5 mm a materiál reagoval reverzibilním fototmavnutím (ΔE03 = 25 meV). V případě expozice fokusovaným paprskem o průměru 200 μm s intenzitou až 1600 W/cm2 vznikaly na povrchu různé útvary jako krátery, krystalická fáze a mikro-čočky.
Photo-induced effects in the glassy PbO-Ga2O3
Keywords: fotoindukované jevy; mikro-čočky; interakce laseru s materiálem; skla PbO-Ga2O3; photo-induced effects; micro-lenses; interaction between material and laser; glassy PbO-Ga2O3