Restaurování části nástěnných maleb v tzv. Arcibiskupské ložnici Thunovského letohrádku v Ledči nad Sázavou a ostatní malířská výzdoba interiéru této stavby - Marinčinová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce se zabývá nástěnnými malbami v interiéru Thunovského letohrádku v Ledči nad Sázavou z období konce 17. století. Prvá část je zaměřena na praktické restaurování a dokumentuje komplexní restaurátorský zákrok provedený na výmalbě tzv. arcibiskupské ložnice, na ornamentálně figurálních malbách s medailony v podobě malovaného vlysu pod stropem. Druhá část je věnována dvanácti malovaným vedutám v tzv. velkém sále. Veduty představuje jako historicky cenný pramen zobrazující Thunovské sídelní stavby v Čechách a Jižním Tyrolsku.
Restoration of a part of the mural paintings in the so-called Archbishop's bedroom in Thun summer palace in Ledeč nad Sázavou and the other mural decorations of the interior of this building
Keywords: restaurování; nástěnné malby; Ledeč nad Sázavou; Thunovský letohrádek; Michael Osvald z Thunu; veduty; Thunovská sídla; restoration; mural paintings; Thun summer palace; vedute; Thun residences