Crowdsourcing jako zdroj dat - Dymáková, Andrea (Univerzita Pardubice, 2019)
Práce se zabývá trendem sběru dat prostřednictvím crowdsourcingu. Sběr dat je konkrétně zaměřen na hluk realizovaný volně dostupnými mobilními aplikacemi pro operační systém Android. Konkrétně se jedná o mobilní aplikace NoiseTube, AirCasting a Ambiciti. Dále je navržen pracovní postup pro využití crowdsourcingu při sběru hlukových dat a jejich vizualizaci v ArcGIS. Na závěr jsou využité mobilní aplikace porovnány a pomocí metody multikriteriálního rozhodování vybrána optimální aplikace pro sběr hlukových dat.
Crowdsourcing as a data source
Keywords: crowdsourcing; hluk; sběr dat; mobilní aplikace; NoiseTube; AirCasting; Ambiciti; crowdsourcing; noise; data gathering; mobile application; NoiseTube; AirCasting; Ambiciti