K životu zády: Dopad vrcholového a rekreačního veslování na životní styl veslařů - Krumpholcová, Anna (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá porovnáním životního stylu veslařů, kteří se veslování věnují nebo věnovali na vrcholové či rekreační úrovni. V práci je nahlíženo na sport a sportovní veslování z pohledu sociálních věd. Cílem práce je zařadit veslování do širšího kontextu života veslařů a najít kladné a záporné stránky rekreačního a vrcholového veslování, které spočívají v časové náročnosti, socializaci či finanční stránce. Pro zjištění cíle práce jsou využita data z kvalitativního výzkumu pomocí rozhovorů s informátory a retrospektivního zúčastněného pozorování autorky, která se sama závodnímu veslování 9 let věnovala. Všichni informátoři jsou členové Veslařského klubu Lysá nad Labem, kde výzkum probíhal.
Facing life backwards: Impact of professional and recreational rowing to lifestyle of rowers
Keywords: sport; rekreační sport; vrcholový sport; životní styl; veslování; sport; recreational sport; professional sport; lifestyle; rowing