Problematika bezpečnosti cloud computingu - Mynka, Evžen (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá technologií v oboru informační technologie, kterou začíná využívat, respektive již využívá převážná část světových společností. Touto technologií je cloud computing. Tato práce si v první části klade za cíl seznámit čtenáře s danou technologií z historického hlediska, definovat hlavní přístupy a pojmy. Další část práce se zaměřuje zejména na problematiku týkající se jak bezpečnosti, tak i bezpečnostních rizik spojených s danou technologií. Jsou zde představeny jak jednotlivé hrozby, tak i techniky, které tyto hrozby dokáží eliminovat. V další části práce jsou představeny nabízené produkty tří vybraných společností, jimiž jsou Microsoft, IBM a VMware. V závěru je popsán proces nasazení cloud computingu v laboratorním prostředí, jsou zhodnocené dosažené výsledky a navrženy možné metody optimalizace.
The issues of cloud computing security
Keywords: cloud computing; bezpečnost dat; virtualizace; IaaS; PaaS; SaaS; ISO; IBM; VMware; Microsoft; data security; virtualization