Působení metallocenových komplexů na průběh zasychání oxidačně zasychajících nátěrových hmot - Holeček, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2005)
Práce se zabývá studiem metallocenových komplexů při zasychání oxidačně zasychajícíchc nátěrových hmot. V první fázi byly metallocenové komplexy na bázi ferrocenu a jeho derivátů syntetizovány a charakterizovány spektrálními metodami. V dalším kroku byly tyto sloučeniny studovány z hlediska kinetiky oxidace v modelových systémech pomocí FTIR spektroskopie. Nakonec byly metallocenové komplexy zkoumány v oxypolymeračním pojivu, kde byla sledována rychlost pomocí měření tvrdosti na kyvadle. Získaná data byla vyhodnocena jak z hlediska kinetiky zasychání, tak z hlediska měření tvrdosti a porovnána s komerčně používanými sikativy.
The study of influence metallocene complexes on curing process of air-drying coatings
Keywords: sikativa; ferroceny; kobalt; kinetika oxidace; FTIR spektroskopie; nátěry