Komplexní restaurování starého tisku z roku 1670 - Čermáková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2017)
Předmětem bakalářské práce je komplexní restaurování španělského tisku z roku 1670. Jedná se o knihu s názvem Mystica Civda de Dios. Kniha je v současné době uložena v Moravské zemské knihovně v Brně. Dílo bylo v polovině 19. století zasaženo povodněmi. Silně značištěný knižní blok nebyl po povodni řádně očištěn. Knižní blok je silně znečištěn povodňovými polutanty. Papírová podložka byla v minulosti napadena plísní, tudíž je značná část listů zkřehlá a především pevně propojená. Působením vody došlo ke smrštění usně, a tudíž se dále poškozovaly lepenkové desky. Práce obsahuje kompletní restaurátorskou dokumentaci. Je zde zahrnuta stručná identifikace díla, typologický a typografický popis knihy, popis poškození, restaurátorský záměr, podrobný popis restaurátorského zásahu a podmínky uložení. Součástí jsou také chemicko-technologické průzkumy, grafické přílohy a bohatá fotografická dokumentace. V druhé části práce se nachází informace o původních majitelích knižní sbírky a historii hispanik na českém území.
The complex restoration of old print from year 1670
Keywords: komplexní restaurování; Mystické město boží; tisk 17. století; povodně; Marie od Ježíše z Agredy; complex restoration; The Mystical City of the Gods; print 17th century; floods; Mary from Jesus of Agreda