Analýza a komparace literárního díla Inky Machulkové a Bohumily Grögerové v kontextu české ženské poezie 2. poloviny 20. století - Vlková, Simona (Univerzita Pardubice, 2015)
Předmětem mé bakalářské práce je analýza a komparace vybraných děl držitelky ocenění Magnesia Litera Bohumily Grögerové a významné beatnické básnířky Inky Machulkové. U Grögerové se budu konkrétně zabývat souborem tří experimentálních próz Trojcestí, dále sbírkami Meandry, Dva zelené tóny a Rukopis. U Machulkové jsem si vybrala Neúplný čas mokré trávy, Probuzení hráči a autorčin výbor Zamkni ten les a pojď. Zaměřím se i na to, zdali se ve výše zmíněných knihách promítly jejich životní osudy. Kde to bude možné, danou problematiku uvedu na příkladu dalších autorek poezie, které tvořily ve stejném (nebo podobném) období. Praktická část je založena na pozorném čtení zmíněných děl.
Analysis and Comparison of Inka Machulková and Bohumila Grögerová Literary Work in the Context of Czech Women´s Poetry of the Second Half of the 20th Century
Keywords: poetry; women's writing; status of women in society; feminism; Magnesia Litera; Machulková, Inka; Grögerová, Bohumila; poem; comparison; literary analysis; poezie; ženské psaní; postavení žen ve společnosti; feminismus; básně; komparace; literární analýza