Láska jako svazek a problémy s tím spojené - Tvrzníková, Anna (Univerzita Pardubice, 2025)
Práce představuje a kriticky analyzuje pojetí romantické lásky jako svazku my, jak jej formuluje a obhajuje Neil Delaney. Toto pojetí, patřící k západní kultuře, chápe lásku jako touhu po hlubokém duševním i tělesném propojení partnerů. Práce se soustředí na problémy, které mohou v takovém svazku nastat - napětí mezi přílišným ztotožňováním se milujícího se zájmy milovaného a jejich oceněním bez přivlastnění. Dále analyzuje nerovnováhu ve vztahové angažovanosti - "free-riding", či nedbání o ústřednost partnerových hodnot. Na závěr se práce věnuje limitům tohoto ideálu a zkoumá, proč a jak se svazek rozpadá.
Love as Union and Difficulties Related to That
Keywords: láska; romantická láska; milující; milovaný; svazek my; teorie svazku; love; romantic love; lover; beloved; union; union theory