Spektrofotometrické stanovení termodynamických disociačních konstant vybraných léčiv - Kaštánek, Martin (Univerzita Pardubice, 2010)
Spetrofotometrickou titrací s UV detekcí byly stanoveny termodynamické disociační konstanty léčiv butorphanolu tartrát, zolpidemu tartrát a capecitabinu při teplotě 25C a 37C. Na základě Kankareho-Wermontovy faktorové analýzy a regresní analýzy absorbanční matice programem SQUAD(84) byl určen chemický model pro dané léčivo a určen počet světlo-absorbujících částic. Smíšené disociační konstanty byly stanoveny regresní analýzou absorbanční respozní plochy programy SQUAD(84) a SPECFIT32 a následně ze závislosti smíšených disociačních konstant pKa na odmocnině z iontové síly byla při dané teplotě odhadnuta regresní analýzou limitního Debye-Hűckelova vztahu termodynamická disociační konstanta pKTa potenciometrickou titrací byly stanoveny termodynamické disociační konstanty pravastatinu sodného při teplotě 25C. Na základě těsnosti proložení byly stanoveny smíšené disociační konstanty, a to regresní analýzou naměřených dat programem ESAB a HYPERQUAD. Ze závislosti smíšených disociačních konstant pKa na odmocnině z iontové síly byly při teplotě 25C odhadnuty regresní analýzou limitního Debye-Hűckelova vztahu termodynamické disociační konstanty.
Spectrophotometric determination of thermodynamic dissociation constants of some selected drugs
Keywords: spektrofotometrická titrace; potenciometrická titrace; termodynamické disociační konstanty; butorphanol tartrát; zolpidem tartrát; capecitabin a pravastatin sodný; spectrophotometric titration; potentiometric titration; thermodynamic dissociation constants; butorphanoli tartrate; zolpidemi tartrate; capecitabine and pravastatin sodium