Demografický vývoj farnosti Horní Jelení v 19. století - Pechová, Anna (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato práce zahrnuje studium farnosti Horní Jelení v 19. století a jejího demografického vývoje. Horní Jelení se nachází ve východních Čechách, poblíž Pardubic. Práce vznikla metodou anonymní excerpce dat z matrik narozených, oddaných a zemřelých. Získané údaje byly porovnány s údaji farností Zdechovice, Hořičky, Pěčín a s údaji v českých zemích. Celá práce je rozdělena do několika kapitol. V první kapitole nalezneme historii města a farnosti, poté následují kapitoly zaměřené na sňatečnost, porodnost a úmrtnost. Na závěr nalezneme kapitolu o sezónnosti těchto jevů.
Demographic Development of the Horní Jelení Parish in the 19th Century
Keywords: historická demografie; sňatečnost; porodnost; úmrtnost; 19. století; Horní Jelení; historical demography; nuptiality; natality; mortality; 19th century