Stenty - jejich vlastnosti, použití a perspektivy - Ohnoutková, Hana (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato bakalářská práce je zaměřena na popis vlastností a použití stentů. V úvodu se soustředí na funkci stentů a předkládá požadavky, které jsou na stenty, jakožto tělní implantáty kladeny. Zabývá se rozličnými druhy stentů z hlediska jejich použití, použitého materiálu a vlastností. Část práce je také věnována moderním trendům v této oblasti a směrům dalšího možného vývoje. V závěru pak podrobně seznamuje s konkrétním projektem BIOKOM z programu Nanotechnologie pro společnost (AVČR), zaměřeným na nové možnosti z hlediska funkcionalizace povrchu stentu nanokrystalickým diamantem.
Stents - their properties, applications and potential
Keywords: stenty; biokompatibilita; drug-eluting stent; BIOKOM; nitinol; povrch stentu; stents; biocompatibility; stent surface