Porod mrtvého plodu - Pešoutová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku porodu mrtvého plodu. V teoretické části jsou shrnuty aktuální poznatky o dané problematice. Pozornost je věnována odborné stránce syndromu mrtvého plodu a historickému kontextu péče, dále práce rozebírá současnou péči porodní asistentky se zaměřením na rituály rozloučení a pořizování upomínek. Popsán je proces truchlení se specifiky truchlení po ztrátě nenarozeného dítěte a pozornost je věnována také sociálně-právním náležitostem. Výzkumná část této práce zjišťuje formou dotazníkového šetření zkušenosti žen s porodem mrtvého plodu v České republice. Zvláště se zaměřuje na zkušenost žen s rozloučením s dítětem a vlastněním upomínek na mrtvorozené dítě.
Delivery of dead fetus
Keywords: mrtvý plod; porod mrtvého dítěte; porodní asistentky; psychosociální intervence; rituál rozloučení; proces truchlení; dead fetus; stillbirth; midwives; psychosocial intervention; farewell ritual; grieving process