Problematika sociálního vyloučení v Ostravě - Bártek, Jan (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá sociálním vyloučením v Ostravě, konkrétně se zaměřuje na některé oblasti, „sociálně vyloučené lokality“ ve Slezské Ostravě, které jsou v porovnání se zbytkem města v mnoha ohledech odlišné a charakteristické svou polohou, obyvateli a podmínkami k životu. Čerpá informace z odborné literatury, obsahuje vlastní úvahy autora, a dále samozřejmě fakta a informace získané terénním výzkumem. Pozornost je věnována jak samotným lokalitám, jejich charakteristikám, specifickým problémům, tak samotným obyvatelům. Dále také pohledu zbytku obyvatel na tyto čtvrtě a lidi v nich žijící. V neposlední řadě pojednává o sociálních a komunitních službách v oblastech.
Problems of social exclusion in Ostrava
Keywords: sociální vyloučení; rezidenční segregace; chudoba; sociální služby; social exclusion; residential segregation; poverty; social services