Využití Meldrumovy kyseliny pro syntézu 3-arylpropanových kyselin - Jirásková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato práce je věnována Meldrumově kyselině. V úvodu je sloučenina představena a je objasněna její kyselost. Ve druhé části jsou uvedeny možné přípravy Meldrumovy kyseliny. Další část se zabývá reaktivitou na methylenovém uhlíku C5 a karbonylové skupině, jsou zde uvedeny i příklady využití v organické syntéze. Experimentální část je věnována přípravě 3-arylpropanových kyselin reakcí Meldrumovy kyseliny s aromatickými aldehydy
Application of Meldrum's acid in the synthesis of 3-arylpropanoic acids
Keywords: Meldrumova kyselina; Knoevenagelova kondenzace; 3-arylpropanové kyseliny; aromatické aldehydy; Meldrum's acid; Knoevenagel condensation; 3-arylpropanoic acids; aromatic aldehydes