Metody práce s oběťmi trestných činů v Probační a mediační službě ČR - Hnátnická, Lenka (Univerzita Pardubice, 2016)
Práce se zaměřuje na práci s oběťmi trestných činů v Probační a mediační službě ČR. Prostor je věnován nejen obětem, ale i pachatelům trestných činů, protože Probační a mediační služba je postavena na principech restorativní justice, která při práci s oběťmi zapojuje také pachatele. Restorativní justice přináší do našeho právního systému nové prvky, které se postupem času ukazují jako účinné, zejména pro to, že se snaží o zapojení všech účastníků trestního řízení do procesu obnovy, což přispívá k narovnání vztahů v celé komunitě. Praktická část práce je tvořena rozhovory se čtyřmi úředníky PMS ČR. Získaná data jsou zpracována pomocí případových studií, které popisují práci s oběťmi z pohledu probačních úředníků.
Methods of Work with Crime Victims in the Probation and Mediation Service of the Czech Republic
Keywords: Probační a mediační služba; oběti; pachatelé; trestný čin; restorativní justice; Probation and Mediation Service; victims; offenders; crime; restorative justice