Vliv fyzické aktivity na průběh a celkovou prognózu onemocnění u diabetiků - Zikmundová, Aneta (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce je zaměřená na problematiku diabetu 1. typu. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část, kdy teoretická část se zabývá základními informacemi o slinivce, diabetu, vysvětlením základních pojmů a informací, popisu akutních a chronických komplikací diabetu, dále fyzickou aktivitou v souvislosti s diabetem a doporučenou stravou. Poslední kapitoly jsou zaměřeny na oxidaci tuků a funkce svalových vláken u diabetiků. Praktická část je zaměřena na výzkum na základě krátkého rozhovoru položených pacientům s diabetem 1. typu, kteří se aktivně věnují fyzické aktivitě při jejich onemocnění.
The influence of physical activity on the course and monitoring of disease prognosis in diabetics
Keywords: Diabetes mellitus; slinivka břišní; fyzická aktivita; komplikace; inzulin; glukóza; glykovaný hemoglobin; Diabetes mellitus; pancreas; physical activity; complication; insulin; glucose; glycated hemoglobin