Vliv střevní stomie na aktivity denního života - Slavíková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2016)
Teoretická část zpracovává problematiku střevních stomií, indikace k jejich založení, zabývá se jejich ošetřováním a edukací pacienta. Seznamuje se životním stylem stomiků, jejich psychickou adaptací a přijímáním stomie. Mapuje pohybovou aktivitu, návrat stomika do pracovního procesu, spokojenost v rodinném, společenském a sexuálním životě. Cílem této práce bylo zjistit, jaký vliv měla a má stomie na běžný každodenní život stomika a zda měla dopad na jeho partnerský život. Praktickým výstupem práce je edukační materiál týkající se aktivního života stomika, doporučených a též nevhodných aktivit stomiků.
The effect of intestinal stoma on activities of daily living
Keywords: kvalita života; stomie; kolostomie; stoma sestra; stoma péče; irigace; adaptace; sexuální problémy; tělesný vzhled; quality of life; ostomy; colostomy; stoma nurse; stoma care; irrigation; adjustment; sexual concerns; body image