Buddha, bráhmani, samané: interpretace severoindických učení podle pálijských rozprav - Skopal, Vilém (Univerzita Pardubice, 2017)
Práce se zabývá analýzou Buddhova postoje k jiným učitelům starověké Indie. Autor postupuje podle hypotéz komparativního studia kultur, které vznáší kritiku na dosavadní akademické bádání o Indii. Charakter této kritiky spočívá v ukázání omezení západního přístupu k jiným kulturám. Tato omezení představují teologické předpoklady, které výrazně ovlivňují formulování otázek a možnosti odpovědí kladených akademickými pracovníky.
The Buddha, brahmina, samanas: an interpretation of the north-indian teachings according the pali discourses.
Keywords: Buddha; bráhmani; bráhmanismus; indický buddhismus; konceptualizace náboženství; křesťanství - západní myšlení; Buddha; brahmins; brahmanism; christianity - western thought; indian buddhism