Modely úmrtnosti a jejich porovnání - Brandejsová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2017)
Diplomová práce je zaměřena na modely úmrtnosti a jejich porovnání. Práce obsahuje teoretický popis historického kontextu úmrtnostních modelů a principů modelování úmrtnosti. Pozornost je zaměřena na porovnání modelů úmrtnosti z hlediska vybraných faktorů, mezi které patří pohlaví, časové hledisko či region. Dále jsou v práci porovnány modely úmrtnosti pro pojištěnou a běžnou populaci. Na závěr práce je provedena analýza střední délky života, ve které byly zahrnuty jak historická data, tak i projektovaná data pro budoucí roky.
Mortality Models and their Comparison
Keywords: modelování úmrtnosti; úmrtnostní tabulky; graduace; test hladkosti; testy přesnosti; Gompertz-Makehamova funkce; simulation mortality; life tables; graduation; test of smoothness; tests of accuracy; Gompertz-Makeham function