Analýza motorových olejů používaných v hnacích jednotkách DKV Česká Třebová - Hamerský, Aleš (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce se zabývá návrhem a ověřením FTIR-PLS chemometrických modelů pro stanovení celkového znečištění, viskozitního indexu, kinematické viskozity při 40 °C a kinematické viskozity při 100 °C motorových olejů používaných v hnacích jednotkách Českých drah. Hlavní výhodou navržených postupů je především jejich rychlost, kdy z jediného infračerveného spektra lze simultánně stanovit několik kvantitativních tribodiagnostických parametrů upotřebených motorových olejů.
The analysis of motor oils used in DKV Česká Třebová engines
Keywords: motorové olej; tribotechnická diagnostika; chemometrická analýza; infračervená spektrometrie; denzimetrie; viskozita; metoda částečně nejmenších čtverců; motor oil; tribotechnical diagnosis; chemometrics; infrared spectrometry; densitometry; viscosity; partial least squares