Studium organicko-anorganických hybridních systémů na bázi methakrylátových oligomerů a hvězdicových kopolymerů - Vraštil, Josef (Univerzita Pardubice, 2005)
Práce se zabývá přípravou nových typů organicko-anorganických materiálů na bázi hybridních oligomerních prekurzorů a hvězdicových struktur, jejich charakterizací a diskusí změn spojených s variováním důležitých strukturních parametrů. Technikou GTP bylo připraveno jedenáct druhů oligomerních ramen lišících se molekulovou hmotností, zasoupením a uspořádáním jednotlivých komonomerů v řetezci. Všechna ramena byla podrobena sol-gel procesu a byla určena morfologie rezultujích struktur a tepelné vlastnosti. V druhé části práce bylo syntetizováno pět různých typů hvězdicových polymerů s odlišnou molekulovou hmotností a strukturou ramen. Pro dosažení vhodných filmotvorných vlastností byly připravené polymery modifikovány v různých poměrech akrylátovým pojivem. Filmy byly testovány.
Study of organic-inorganic hybrid systems based on methacrylate oligomers and star copolymers
Keywords: hybridní polymery; akryláty; nátěrové systémy