P,C,P-chelatované tetryleny jako ligandy v komplexech ruthenia - Ožanová, Petra (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá syntézou germylenů a stannylenů stabilizovaných P,C,P-pincerovými ligandy a jejich koordinačními schopnostmi vůči přechodnému kovu - rutheniu. V teoretické části je popsána chemie tetrylenů, možnosti jejich stabilizace, a to i pomocí pincerových ligandů. Experimentální část práce se zaměřuje na syntézu P,C,P-stabilizovaných chlorogermylenů a chlorostannylenů, jejich methylovaných derivátů a atomem boru P-blokovaných analogů. Následně byla studována schopnost těchto sloučenin koordinovat atom ruthenia a vytvářet s ním stabilní komplexy.
P,C,P-chelated tetrylenes as ligands in ruthenium complexes
Keywords: tetryleny; P,C,P-pincerový ligand; stabilizace tetrylenů; komplexy ruthenia; koordinační sloučeniny; tetrylenes; P,C,P-pincer ligand; tetrylene stabilisation; ruthenium complexes; coordination compounds