Bezemisní regionální doprava v souvislosti s budoucími vysokorychlostními tratěmi v ČR - Baran, Filip; Molková, Tatiana (My University, 2023)
Příspěvek se se zabývá analýzou současného vozového parku v regionální železniční dopravě v České republice a problematikou výběru nových vozidel ve vazbě na využití alternativních pohonů i v souvislosti s plánovanou výstavbou vysokorychlostních tratí. Výběr vhodného vozidla byl proveden pomocí metody TOPSIS. Při pohledu na studie vysokorychlostních tratí v ČR existují místa s napojením na tratě bez liniové elektrizace, kde se jednotky s alternativním pohonem dají využit. Použití vozidla s optimálním alternativním pohonem je nutné zakomponovat do objednávky dopravní obslužnosti.
Emission-free regional transport in the context of future high-speed lines in the Czech Republic
Keywords: dopravní obslužnost; bezemisní doprava; alternativní pohon; regionální doprava; vysokorychlostní tratě; transport services; alternative propulsion systems; regional transport; high speed lines