Rozměrové požadavky na železniční vozidlo v příčné rovině - Černohorský, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2007)
Bakalářská práce se zabývá problematikou obrysu pro vozidla a výpočtu jeho zúžení. Nejprve vysvětluje základní pojmy a definice, jež jsou v této problematice používány. Seznamuje také se vzájemnými vztahy mezi obrysy odvozenými od obrysu pro vozidla s průjezdním průřezem. Provádí se v ní rozbor metodiky výpočtu dle aktuálně platných norem a vyhlášek. Dále se v bakalářské práci uvádí, které z konstrukčních parametrů vozidla ovlivňují velikost zúžení. U těchto parametrů je hodnocena jejich míra vlivu na hodnoty zúžení konstrukčního obrysu vozidla v jeho jednotlivých částech. Na příkladech je demonstrován průběh velikosti zúžení v závislosti na poloze místa výpočtu jak ve směru svislém tak i podélném.
Dimensional requirements for railway vehicle in transversal plane
Keywords: železniční vozidla; zúžení; průjezdní průřez; obrysy pro vozidla; konstrukční parametry