Budování identity romských dětí v adoptivních rodinách - Hartmannová, Eva (Univerzita Pardubice, 2017)
Diplomová práce se věnuje rodinám, které adoptovali romské dítě. Zaměřuje se na budování identity romských dětí v adoptivních rodinách. Teoretická část je rozdělena do několika kapitol. První kapitola je věnována náhradní rodinné péče, konkrétně adopci. V druhé kapitole se čtenář seznámí s romskou historií a kulturou. Další dvě kapitoly jsou již věnovány adoptivním rodinám motivaci přijmout cizí dítě, adaptaci na nově vzniklou situaci, socializaci dítěte, budování identity apod. Ve výzkumné části je formou rozhovorů zjišťován přístup adoptivních rodičů k romství dítěte a postoj adoptovaných dětí ke svému romství. Cílem kvalitativního výzkumného šetření je odpovědět na otázku: Jakým způsobem budují adoptivní rodiče identitu romských dětí?
Building identity of Romani children in adoptive families
Keywords: adopce; romské děti; identita; rodina; adoption; Romani children; identity; family