Židovská komunita na Trutnovsku v letech 1918-1938 - Arnošt, Vladimír (Univerzita Pardubice, 2011)
Bakalářská práce se zabývá ekonomickými a společenskými aktivitami židovské komunity na Trutnovsku v meziválečných letech. Postihuje jak rozvoj textilního průmyslu a podnikání všeobecně, tak i uplatňování se příslušníků židovského národa ve společnosti, myšlenku asimilace i sionismu. Předkládá i obraz o náboženském životě komunity. Cílem je poskytnout ucelenou informaci o rozmachu židovského průmyslu ve dvou sousedících soudních okresech, lišících se jazykově, porovnat různou míru integrace do společnosti na pozadí identifikace národnostní a doložit dobročinnost směrem k nežidovským občanům.
Jewish Community in the Region of Trutnov, 1918-1938
Keywords: Židé; Trutnov; Úpice; textil; sionismus; politika; náboženství; judaismus; politika; školství; charita; Jews; textile industry; zionism; religion; judaism; politics; education; charity