Studium degradace polydioxanového vlákna určeného pro výrobu stentů do gastrointestinálního traktu - Nunvářová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato práce se zabývá studiem vlastností a posouzením jejich změn během hydrolytické degradace bioabsorbovatelného polydioxanového vlákna, používaného na výrobu stentů do gastrointestinálního traktu. Parametry významné pro proces degradace byly charakterizovány pomocí diferenciální srovnávací kalorimetrie, rentgenové difrakce, infračervené elipsometrie a měřením mechanických vlastností. Z degradační studie bylo zjištěno, že se během devíti týdnů za nastavených podmínek degradace vlastnosti polydioxanového vlákna významně nemění. Stupeň krystalinity stanovený diferenční srovnávací kalorimetrií se pohyboval v rozmezí 55-60 %, stupeň krystalinity z rentgenové difrakce vycházel v rozmezí 62-65 % a mez pevnosti v tahu klesala od 105-82 MPa.
Degradation of polydioxanone fiber used for gastrointestinal stent fabrication
Keywords: biodegradable polymers; polydioxanone; hydrolytic degradation; differential scanning calorimetry; mechanical properties; biodegradabilní polymery; polydioxanon; hydrolytická degradace; diferenční srovnávací kalorimetrie; mechanické vlastnosti